#meiplasticvrij: plastic verpakking vs. voedselverspilling

 

#meiplasticvrij, je hoorde er waarschijnlijk al over?
#plasticattacks, laat je plastic achter in de winkels om de industrie te overtuigen minder plastic verpakkingen te gebruiken...
Allerlei acties worden op poten gezet om het gebruik en vaak uiteindelijke verspilling van plastic tegen te gaan. En terecht!

Het is echter een genuanceerd verhaal in de voedingsindustrie, zoals vaak als het over 'duurzaamheid' gaat. Zo werd recentelijk gediscussieerd in de media over de relatie tussen plastic verpakking en voedselverspilling. Zo zou het weghalen van plastic verpakkingen voedselverspilling in de hand werken, wat een (wellicht nog grotere) impact heeft op het milieu. Philippe Weiler, hoofd duurzaamheid bij Lidl, geeft zijn visie in De Morgen (11/05):

'We proberen te voorkomen dat consumenten hun eten moeten weggooien, en betere verpakking is daar het beste middel tegen. Zo is een komkommer die omhuld is in plastic folie liefst drie keer langer houdbaar in de koelkast. De groente mag dan wel bijna uitsluitend uit water bestaan, in de productie ervan kruipen ontzettend veel middelen: energie, land, water, voedingsstoffen... Gooi je een komkommer voor de helft weg omdat ze bedorven is, dan is de helft van de ecologische voetafdruk voor niets geweest. Voor een plastic folie bedraagt de voetafdruk minder dan 5 procent.' (De Morgen - 11/05)

Hij wijst zo op het feit dat de ecologische impact van voedselverspilling, zeker in het geval van dierlijke producten, vaak veel groter is dan de impact van plastic verpakking.

Nu, zoals vaak: het is niet omdat iets slechter is, dat het goed is. De toekomst ligt dan ook in het creëren van een evenwaardig alternatief voor plastic, een recycleerbaar alternatief. De focus moet liggen op het op punt zetten van de circulaire economie rond plastic, het correct sorteren ervan en het bannen van niet-recycleerbare vormen van plastic verpakking.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de #meiplasticvrij en #plasticattacks geen zin hebben. Deze initiatieven zetten het debat in gang en zullen mogelijk de positieve ontwikkelingen versnellen. THUMBS UP!

Hoe wij dit aanpakken met Wonky? Wij gebruiken gerecycleerd plastic om onze dips in te bewaren en zijn steeds op zoek naar bioafbreekbare alternatieven. Jammer genoeg staan die nog niet op punt voor vloeibare/vochtige voedingsproducten... Tips? Altijd welkom! 

Wonky gele wortel verpakking.jpg