Facts about food waste

Voedselverspilling, er wordt veel over verteld en geschreven de laatste maanden:

  • Europees parlement wil voedselverspilling terugdrijven met 50% tegen 2030
  • 907 000 ton voedsel wordt jaarlijks verspild in Vlaanderen - De Standaard 14/06
  • Er zijn zelfs awards: de Food Waste Awards! Wonky werd genomineerd btw ;-)

Maar wat houdt die term precies in? Waarom is dit nu zo hot topic? Waarom is dit een big deal?

Wat is voedselverspilling?

Het OVAM, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, beschrijft voedselverspilling als "elke reductie in het voor menselijke consumptie beschikbare voedsel dat in de voedselketen, van oogst tot en met consumptie, plaatsvindt". De definitie gegeven door Europa in het Fusions project is als volgt: 

"Food waste refers to food appropriate for human consumption being discarded, whether or not after it is kept beyond its expiry date or left to spoil. Often this is because food has spoiled but it can be for other reasons such as oversupply due to markets, or individual consumer shopping/eating habits."

Als voedsel perfect geschikt is voor menselijke consumptie en daar toch niet voor gebruikt wordt, spreken we van voedselverspilling. Zo is ook het verwerken tot veevoeder en biovergisting een vorm van voedselverspilling, aangezien de grondstoffen in die gevallen niet voldoende gevaloriseerd worden.

Enkele feiten op een rij

De cijfers zijn gigantisch en je kan het je amper inbeelden wat verspild wordt. Daarom geven wij jou enkele heel concrete vergelijkingen.

  • 1/3de van al het voedsel wordt wereldwijd verspild
  • 45% van alle groenten en fruit wordt weggegooid. Vergelijk het in je eigen keuken: deel telkens een komkommer door 2 en gooi bijna de helft weg.
  • Met een kwart van al het voedsel dat verspild wordt, zouden we de 870 miljoen mensen die honger lijden kunnen voorzien van eten. 
  • Wereldwijd wordt 1 biljoen euro jaarlijks vernietigd door voedselverspilling. Geen vergelijking nodig vermoed ik?

Impact op het klimaat

Voedsel verspilling, het voelt onnatuurlijk aan. Bovendien rijmt het niet met de miljoenen mensen die honger lijden, vaak zelfs bij jou om de hoek. Maar daarnaast heeft voedselverspilling een reusachtige impact op het klimaat. Enkele feiten op een rij:

  • 30% van alle landbouwgrond wordt gebruikt voor de productie van voedsel dat achteraf verspild zal worden. Dat is een oppervlakte zo groot als China en Canada samen. Allemaal verloren moeite, energie en plaats! 
  •  20% van al het verse water wordt gebruikt voor voedsel dat nadien verspild wordt. 1 appel weggooien is hetzelfde als 100 liter water laten wegstromen. Wereldwijd kan je dit vergelijken met de oppervlakte van Lake Erie in Canada (zoek het op, het is ongelooflijk!)
  • Voedselverspilling is grotendeels verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen. Niet alleen door het proces achter de productie van de verspilde voeding, maar ook door het methaan dat vrijkomt tijdens het rottingsproces achteraf. Als voedselverspilling een land was, zou het dan ook dé nummer 3 zijn in uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. Dat wil zeggen dat alleen USA en China meer uitstoot hebben. 

1, 2, 3 - ACTIE

De impact van voedselverspilling is enorm! Gelukkig kunnen we er zelf iets aan veranderen. Wij geven je alvast enkele tips om in actie te schieten:

  1. Minder verspillen in je eigen koelkast. Het klinkt misschien banaal, maar dat is het zeker niet. Als je weet dat 1 appel gelijk staat aan 100 liter water én we jaarlijks per huishouden 50 kg in totaal verspillen, dan weet je dat je een positieve impact kan hebben!
  2. Spread the word! Deel het verhaal rond voedselverspilling en toon hoe groot de omvang en impact is. Zo zullen ook jouw vrienden, familieleden en kennissen bewuster omgaan met hun koelkast en inkopen.
  3. Draag bij aan de strijd tegen voedselverspilling met Wonky. Door gewoon lekker gezond te snacken en lunchen met de Wonky dips, kan je al heel veel doen. Per potje dip red je wel 100 gram verse groenten, dat is gelijk aan 1,5 wortels of 10 kerstomaatjes! Samen hebben we nu al 2000 kg groenten gered. En dit is nog maar het begin!