Het ultieme zero-waste hapje door Vegamuze

Gezond hapje tegen voedselverspilling door Vegamuze

Enkele weken terug creëerde Eveline, de blogster achter Vegamuze, het ultieme zero waste hapje. Eveline is zelf al een tijdje bezig met het tegengaan van voedselverspilling in haar eigen keuken en inspireert ook haar volgers om hetzelfde te doen. Hieronder lees je haar blogpost over het ultieme zero waste hapje, een gezond hapje met bloemkoolpesto en Wonky dips.

Een jaar geleden besloot ik me te verdiepen in “groentenafval”. Want, is dat het ook echt, “afval”? En wat blijkt, deze weggesmeten restjes groenten zijn in feite geheime smaakbommetjes! Ja, niet alleen bloemkoolbladeren, maar ook al die andere restjes van groenten (wortellof, preiwortels, radijslof, bietbladeren, etc) zijn allemaal eetbaar... én lekker!

Gezonde hapjes van bloemkoolbladeren

Om dit extra kracht bij te zetten – en jullie te inspireren om ook met bloemkoolbladeren aan de slag te gaan – heb ik hieronder alvast enkele tips & tricks over wat je kan doen met bloemkoolbladeren. Het zijn allemaal gezonde hapjes of gezonde snacks :

1) Rooster de bloemkool, mét blad!, in zijn geheel in de oven.
Ja, echt wel! Deze bereidingswijze is gewoonweg zalig! Smeer de bloemkool (zowel het wit als de bladeren) in met een dikke laag currypasta, kruidenmengeling of eender welke marinade en zet een uurtje in de oven. De bloemkoolbladeren worden lekker crunchy en het witte “vlees” krijgt een hemels nootachtige smaak. Doen!


2) Verwerk de bladeren in soep of een stoofpotje.
Staat er vanavond een curry met bloemkool op het menu? Gebruik dan zeker niet enkel de witte roosjes maar ook de bladeren voor een lekker smaak en kleur contrast!

3) Crispy Chips!
Oh ja, boerenkoolchips kennen we allemaal ondertussen (met dank aan al die Instagram queens onder jullie) maar ook deze ongekende bloemkoolbladeren kan je roosteren in de oven tot ze lekker knapperig zijn. Mijn favoriete kruidenmengeling? Za’atar of cajun spices!

4) Maak van de bloemkoolbladeren een heerlijke pesto!

En zo geschiedde.

Wat je op de foto ziet is een geweldig, volledig zero-waste aperitiefhapje én bovendien gezonde snack. Het zijn bladerdeegstengels gevuld met een pesto van bloemkoolbladeren en harissa. De pestohapjes op zich zijn al wow van smaak, maar gedipt in Wonky dips zijn ze helemaal onweerstaanbaar. Bovendien wordt het met de Wonky dips echt helemaal zero waste: een keertje geredde groenten in een potje én geredde groenten in het hapje!
Eenvoudig, zero waste en overheerlijk.... wat moet een mens nog meer hebben?

Het ultieme zero waste hapje: gezond hapje met bloemkool pesto en Wonky dips

Het ultieme zero waste hapje: gezond hapje met bloemkool pesto en Wonky dips

Recept voor zero-waste hapje

Voor de bloemkoolpesto:

• 250gr bloemkoolbladeren, fijngehakt
• 1 tl harissa (of minder, als je het niet te pittig wenst)
• Zeste van 1 citroen
• 1 teentje look, fijngehakt
• Olijfolie
+ 1 vel bladerdeeg

Bereiding

1) Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en voeg de bloemkoolbladeren en look toe. Kruid bij met zout. Laat enkele minuten op een middelhoog vuur bakken.
2) Voeg nu de harissa, citroenzeste en een scheutje water toe en laat 15 minuten stoven tot de bladeren zacht zijn.
3) Pureer de vulling en proef. Kruid eventueel nog bij met peper en zout.
4) Verwarm de oven op 200°C. Smeer de pesto over het vel bladerdeeg en snij in lange repen.
5) Draai vervolgens elke reep bladerdeeg in een spiraaltje en leg op een ovenschotel met bakpapier. De spiraaltjes hoeven heus niet allemaal perfect eruit te zijn, don’t worry.
6) Bak in de oven voor 12 minuten tot ze goudbruin zijn en serveer met je favoriete Wonky dip.

Smakelijk! Geniet van de gezonde hapjes en de inspiratie voor een heerlijke aperitief.
Meer recepten voor gezonde snacks vind je op onze blog.